English

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ



Üzüm Çekirdeği Ekstresi
Yaklaşık altı bin yıl önce Mısırlılar tarafından tüketilmeye başlanan üzümün, tıbbi ve besin değeri binlerce yıldan beri bilinmektedir. Avrupalı alternatif tıp uygulayıcıları cilt ve göz hastalıklarının tedavisinde kullanmak üzere üzüm suyunu krem haline getirmişlerdir. Üzüm yaprakları kanama, enflamasyon ve ağrıyı durdurmak için kullanılmıştır.

Araştırmacılar son yıllarda üzümün en önemli özelliklerinin çekirdeklerinden geldiğini saptamıştır. Üzüm çekirdeği, oligomeric proanthocyanidin (OPC) etken maddesi içermektedir. Doğada en yaygın olan OPC kaynağı üzüm çekirdeğidir. Bir kg OPC elde etmek için bir ton üzüm çekirdeği ekstraksiyonu yapılmaktadır. Proanthocyanidin, serbest radikalleri etkisiz kılan antioksidan madde olarak bilinmektedir.

Üzüm çekirdeği ekstresi, E vitamininden 50 kat, C vitamininden 20 kat daha güçlü en doğal antioksidandır. Antioksidanlar, vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışarıdan stres, güneş ışınları, sigara, alkol, çevre kirliliği ile alınan zararlı maddeleri yani serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. Böylece yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasında önemli rol oynarlar.

Üzüm çekirdeği ekstresi cildi güneşin, stresin ve çevre kirliliğinin zararlı etkilerinden korur ve güzelleştirir. Cilt dokusunun elastikliğini korur ve kırışıklıkları önler.

Üzüm çekirdeği yağı ise vitamin F olarak adlandırılmaktadır ve yüksek oranda içerdiği tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ile değerli bir cilt bakım ürünüdür. Bir litre soğuk preslenmiş üzüm çekirdeği yağı için yaklaşık 50 kg üzüm çekirdeği gerekmektedir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda OPC'nin zararlı serbest radikallerin % 85'ini zararsız hale getirdiği saptanmıştır. OPC cilt lipitlerini ve proteinleri korumakta ve cildin yumuşak ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olmaktadır (1),(2) .

Japon bilim adamları tarafından 136 değişik bitkiden hazırlanan 1000'in üzerinde ekstre ile yapılan çalışmalarda üzüm çekirdeği ekstresinden elde edilen OPC'nin saçlara uygulanması ile saç hücrelerinin % 230 oranında çoğaldığı saptanmıştır (3),(4),(5) .

Referanslar:
(1) Bagchi D, Bagchi M, Stohs SJ, Das DK, Ray SD, Kuszynski CA, Joshi SS, Pruess HG
Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention.Toxicology, 2000; 148(2-3):187-197
(2) Khanna S, Venojarvi M, Roy S, Sharma N, Trikha P, Bagchi D, Bagchi M, Sen CK
Dermal wound healing properties of redox-active grape seed proanthocyanidins. Free Radic Biol Med. 2002 Oct 15; 33(8):1089-96
(3) Takashi T, Kamiya T, Yokoo Y.
Proanthocyanidins from grape seeds promote proliferation of mouse hair follicle cells in vitro and convert hair cycle in vivo. Acta Derm Venereol.1998; 78(6):428-432
(4) Takashi T, Kamimura A, Shirai A, Yokoo Y.
Several selective protein kinase C inhibitors including procyanidins promote hair growth. Pharmacol Appl Skin Physiol 2000 May-Aug; 13(3-4):133-42
(5) Department of Dermatology, Toyama Medical and Pharmaceutical University, Sugitani
The hair-growing activity of procyanidin oligomers
 
  Tüm Hakları Saklıdır © 2006 CSK Kozmetik San.Tic.Ltd.Şti.